top of page
Keresés
Szerző képeJúlia Halmos

A jóga szerepe a szülésre való felkészülésben és vajúdásban


Fekete Bernadett (moonmother.hu) írása, a Kismama jóga oktatóképzés vizsgaesszéjeként


A szülés, anyává válás egy nagyon összetett folyamat, és egy olyan élmény, mely gyökeresen változtatja meg egy nő életét. Ez az egy pontba összesűrűsödő esemény egy olyan folyamat végpontja, mely beavatásként szolgál egy teljesen új női létformába, minőségbe.

Úgy gondolom, az anyává válás, anyává érés nem feltétlenül a szüléssel, de nem is a

várandóssággal kezdődik. Anyává válni nem jelent mást, mint megnyílni; amikor a nőben megjelenik a talán még nem is tudatos belső késztetés, megindul az ég felé egy megnyílás, a lélekből egy csatorna, mely készen áll az új kis élet számára helyet teremteni. A menstruációs ciklus során, a megfelelő időben való együttlétkor megtörténik a megnyílás a társa felé, és megfogan a magzat. A várandósság során számtalan testi, mentális és lelki változáson megy keresztül a nő, mely még sosem tapasztalt, érzett belső tartalmak előtt nyitja meg az utat –elindul egyfajta belső megnyílás, saját mélységei felé. Később, ahogy telnek a hónapok, elérkezik a várandósság vége, a csúcspont, a vajúdással. Hónapok után először, újra nyílik a

test, nyílik a méhszáj, utat nyitva a kisbaba előtt, hogy a világra jöhessen. Mint egy bimbózó virág, úgy nyílik meg sziromról sziromra a nő egy teljesen új önmaga felé.

Mindez egy olyan mély folyamat, melyben elengedhetetlen a figyelem befelé fordításának képessége, önmagunk – lelkünk, és fizikai testünk - megismerésének fejlődése.

Ennek a folyamatnak tartom egy kiváló eszközének a jógát. A jóga évezredes hagyományának fókuszában nem más áll, mint a belső önvalónkhoz való megérkezés, elcsendesülés, egy nagyon figyelmes belső mélységeink felé fordulás által, melyet támogathatunk mozgással, meditációval, légzéssel, mantrázással, mudrákkal.


Testünk megfigyelése, megismerése

Túlfeszített, túlingerelt mindennapjainkban időről időre előfordul, hogy lecsatlakozunk testünk fizikai érzeteinek észleléséről – sokan a folyamatos rohanásban legalapvetőbb fizikai szükségleteiket hagyják figyelmen kívül (pl. éhségérzet ellenére az étkezés elmúlasztása, mert nincs rá idő; vizeletvisszatartás mert nagy rohanásban vannak; pihenésre szánt idő csökkenése, mert annyi minden történik, annyi minden dolog végére kell járni). Mindezen erősebb, vagy gyengébb diszkomfort érzetek ignorálása vezethet egy idő után ahhoz, hogy sokszor az alapvető

fájdalomérzetet, izomfeszülést vagy bármilyen jelzését a testünknek a mindennapokban nem vagyunk képesek feldolgozni, perceptálni.

Minden jógaóra első lépései között van a figyelem (irányított) elcsendesítése, a test

megfigyelése, mely egy kiváló lehetőség a túlhajtott, túlhajszolt idegrendszerünk számára is egy kis megpihenésre. Sokan ebben a helyzetben szembesülnek fizikai testük tényleges állapotával, érzeteivel. A nők, és kismamák számára ez talán kiemelten fontos, két oldalról is. Egyfelől számukra is egy kiváló lehetőség felfedezni a testen belül, hol éreznek diszkomfortot, pontosan milyen változásokat fedeznek fel hétről hétre. Másfelől azonban, egy kiváló lehetőség azok számára is,

akiknek ez egy feszültebb időszak, akár a kezdeti aggodalom miatt – ilyenkor hiperfókuszt kaphat egy-egy apró test érzet, feszülés, melyet a jóga befelé figyelést támogató technikáival hatékonyan lehet lazítani. Mindez a két oldal végül a vajúdásban összpontosul: amire a kismama a hónapok során sikeresen megtanulja érzékelni testét, felismerni, hol érzi a fájdalmat, vagy akár mi okoz ellazulást, egy hatalmas erőforráshoz juttatja saját magát a vajúdás során.

Ha a nők szabad áramlásban tudnak kapcsolódni saját testükkel, biztonságban érzik magukat testérzeteikkel (beleértve a vajúdás alatti fájdalmat is), sokkal könnyedebben, tisztábban nyílik meg a csatorna saját bölcs ösztönös mozdulataik, viselkedésük, vajúdásuk felé.


A test megnyitása

A jógát a legtöbben kizárólag az asanagyakorlással azonosítják, vagy szimplán egy lágy nyújtó, átmozgató mozgásformával. Mindamellett, hogy a jóga ennél sokkal-sokkal több, megnyitó, lazító, nyújtó hatása sem figyelmen kívül hagyható.

Kismamák esetében a legtöbbször két fizikai célja van a jóga gyakorlásának: bármilyen fájdalom, becsípődés, feszülés enyhítése, illetve a csípő, medence terének nyújtása, nyitása, finom erősítése.

Főleg a várandósság második felétől, kiemelt jelentősége van a medence területével való foglalkozásnak. Jótékony hatással lehet, ha már ebben az időszakban elkezdik a kismamák a csípő körüli izmokat, szalagokat nyújtani, figyelve a két oldal egyensúlyára. A kismamajógában a kulcs minden esetben az áramlás megtartása, és a fokozatos nyitás, nyúlás engedése – ez az a folyamat, mely magát a vajúdást és szülést is le fogja majd később írni számukra.

A felkészülés alatt kiváló gyakorlatokra példák lehetnek, a folyamatos flowt, lágy áramlást megtartva:

- Gyümölcsszedő gyakorlat: állásból, egy szélesebb terpeszt megtartva, felváltott

kezekkel felfelé nyújtózkodás, majd mintha egy gyümölcsöt szakítanánk le egy ágról,

annak mély guggolással egy talajon lévő kosárba helyezése. A guggolás megállhat

egészen magasan, hogy a csípő a térdek fölött maradjon, vagy egész mélyre is mehet,

malasanaig.

- Ülésben nagy terpeszes tartás: I. variáció: karok előre nyújtott kulcsolásában, egy

láthatatlan üstben kezdjük el kavarni az élet nedűjét, az egész felsőtesttel nagy köröket

leírva. II. variáció: mellúszás imitálása a karokkal, felsőtesttel, közben az élet vizében

való úszás vizualizációja

- Malasana: kitartva, vagy lágy ringatózásban egyik-másik oldalra, közben vizualizálva a gát területének megnyílását a talaj felé

- Derék és felsőtest hengerpárnával való alátámasztása, fekvő gyémánt/pillangó tartás a lábakkal: itt pihenés, relaxáció, a csípő területének átlélegzése, közben a vállak területe is finoman nyílik.

- Agnistambhasana: vagy simán ülésben megtartva, vagy egyenes gerincet megtartva, tenyerekkel előre sétálás, amíg a has engedi, esetleg hullámzás itt.

Kifejezetten a 30-32. héttől kezdve különböző asanakkal lehet támogatni a baba helyes irányba fordulását is.

- Térdelőtámaszban fektetett nyolcasok leírása a csípővel, ringatás (támogatja a baba

mozgását a méhen belül, segíti a helyezkedését)

- Lefele néző kutya (ha farfekvéses lenne, a gravitáció segítségével segít visszafelé

mozdulni a babának, hogy átforduljon – természetesen ilyen esetben ez önmagában nem „csodaszer”, de kombinálva más technikákkal sikeres lehet a befordulás)

Alapvetően mindenféle ringató, csípőt minél több irányba átmozgató mozdulat nagyon hasznos már a 24-26. héttől kezdve. Ilyenkor nem maradnak még jellemzően „jó irányban”, azonban a medence ringása őket is folyamatos mocorgásra, mozgásra ösztönzi, ezáltal tanulják is a méhen belül fordulásokat – ez tud nekik később segíteni az utolsó hetekben a helyes pozíció felvételére.

A vajúdás során, ha van rá lehetőség, illetve a kismama is nyitott rá, viszonylag könnyedén tud mozogni, számos jógapóz alkalmazható a folyamat támogatására. Ilyenkor alapvetően megkülönböztetünk kétfajta nyitást: a medence felső, bemeneti oldalának nyílását, mely segít a babának leereszkedni a szülőcsatornába, illetve a medence alsó, kimeneti oldalának nyílását, mely a kifelé törekvést, mélyebb nyílást támogatja.

- Baba leereszkedését támogató asanak: gyümölcsszedő póz (kis terpeszben, párhuzamos lábfejekkel térdek hajlítása, amíg a medence a térd felett marad, majd

visszaegyenesedés, akár az összehúzódásokkal szinkronban), vagy minden olyan

testtartás, akár négykézláb is, amikor a lábfejek egymás felé fordulnak, térdek

távolodnak egymástól, mert ezzel tud nyílni a medence felső szakasza.

- Medence kimeneti oldalának nyílását támogató asanak: Mély guggolás, akár malasana, hátsó támasszal; térdelőtámaszban pedig inkább a térdek közelítenek, lábfejek



távolodnak, de befelé fordulnak; térdelőtámaszban/ágyra, labdára támaszkodva, egyik- másik lábbal oldalra kilépés (a leereszkedett baba további forgó mozgását támogatja)


Relaxációs technikák

A várandósság alatt, már a megváltozott élethelyzet és hormonháztartás miatt is, a stresszre fokozottan érzékennyé válhatnak a nők. Kiemelt szerepe van ezért azon relaxációs technikák elsajátításának, melyek sikeresen képesek, széleskörű helyzetekben visszatalálni a kismamák számára belső nyugalmukhoz.

A jóga eszköztárában a szinte minden ismét alkalmazható, hiszen a test átmozgatása,

feszültségek kioldása is már hatalmas sikereket érhet el. A figyelem fókuszának áthelyezése a különböző külső ingerekről a benti világra, testérzetekre, szintén nyugtató hatással bírhat.

Mindenki számára más és más eszköz válik be igazán, azonban a mozgás mellett a meditáció, illetve légzőgyakorlatok rendszeres beiktatása a hétköznapokba elemi szintű változást érhet el a feszültség kezelésében. Sok esetben nem is kell nagyon nagy ördöngösségre gondolni –természetesen, a figyelem irányítása, akár motívumok, képek segítségével kiváló lehet, de ha csak a saját légzés áramlását, a lehunyt szemek mellett a további érzékszervek által felvett ingereket figyeljük meg sorban, már önmagában nagyon jó eszköz.

A légzéssel, annak megfigyelésén túl, más módon is dolgozhatunk. Várandósság alatt általában kerüljük a légzés bent-, illetve kint tartásokat, sokkal inkább a belégzés és kilégzés hosszára figyelünk, hogy ezt amennyire lehet, fokozatosan elmélyítsük.


Kapcsolódás a kisbabával

A befelé figyelés, testérzetek megfigyelése által egy kiváló lehetőséget kapunk arra is, hogy érzékenyebbé váljunk a testünkben zajló folyamatokra, kismamák esetében pedig a hasukban zajló folyamatokra is. A kisbaba mozgásának első érzetei már önmagában hatalmas löketet adhatnak abban, hogy meginduljon az anyai lét felé való átlényegülésben a nő.

A relaxáció, meditáció során lehetőség nyílik lelki, szellemi szinten is megszólítani a bennünk növekvő, apró kis életet. Ez a fajta belső beszélgetés, belső monológ már nagyon korán képes megalapozni azt a kapcsolódást, és kötődést, mely anya és gyermeke között formálódik, és határozza, változtatja meg mindkettejük életét.

10 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page